Translate

söndag 20 april 2014

Påsk utan kycklingar

Hej allihop och Glad Påsk på er!

Hoppas ni njutit av god mat och haft det bra med familj och vänner.

Här har vi nu också firat påsk fast på katolskt vis. I torsdags var den sista måltiden och innan åt de här tolv tallrikar. Nu orkar de inte riktigt förbereda allt det hemma hos oss så det blev fyra i år.

Torsdag till söndag är det bara vitt kött eller vegetarisk mat som är tillåtet och ingen alkohol. Det röda köttet representerar Jesu kropp och vinet blodet så därför avstår man det under dessa dagar. Man dekorerar heller inte hemmet så som de flesta kanske gör i Sverige med gula kycklingar och påskris.

Vi har istället ätit fisksoppa, paella av skaldjur, humintas (malen majs inrullad i ost och kanel i majsbladet som sedan kokas), risgrynsgröt, mera fisk i stekt form och lite andra grytor med ärtor och potatis. Jag tyckte mycket om den stekta fisken!

På söndagen, då Jesus är uppstånden, firas det med lammkött. Så det åt vi idag. Gudstjänsten är en viktig del av denna morgon. Jag fick en fin ros av Diego och så var vi faktiskt och köpte varsitt påskägg. Det var himla fint.

Jag har givetvis börjat fundera på varifrån vår svenska tradition kommer som inte verkar ha något med religionen att göra. Alla färger, påskris, ägg och kycklingar. Vi säger Glad Påsk och alla barnen gör kycklingbon på förskolan av återanvända äggkartonger. Traditionen är tydlig. Tidigt. Men varför säger vi Glad Påsk när Jesus hänger korsfäst och varför sätter vi upp gula kycklingar i vårt hem?
Jag hittade det väldigt intressanta svaret på denna länk. Det finns helt enkelt en väldigt logisk förklaring.

http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/paskhare.htm
(länken verkar inte fungera? Gå in på alltombibeln.se och sök på påsk.)





























2 kommentarer:

  1. Hummm..det ser så gott ut! det liknar i Brasilian, speciellt äggpåsk! ha det bra Linda! Kram

    SvaraRadera
  2. Kan tänka mig att det liknar! Det var väldigt gott :) Tack Adriana, detsamma! Kram

    SvaraRadera