Translate

tisdag 7 mars 2017

Norge



Energiseminarium 2017


Vi energistudenter fick den fantastiska möjligheten att åka på energiseminarium i Norge med seminariedagarnas entré som enda kostnaden!! Självklart nappade jag på möjligheten att få en direkt inblick i energipolitiken och framtida planer hos vårt grannland och åkte på två superintressanta dagar om Norges energipolitik mot 2030 med en ljuvlig galamiddag på fredagen. Vi blev ett härligt gäng på sju personer som reste från vår skola. Hela eventet var arrangerat av studenter från NMBU och de hade verkligen gjort ett toppenjobb! Stort tack för injudan.





Statssekreterare Kjell-Børge Freiberg öppningstal

Självklart som mamma är det inte bara att ta sin väska och åka iväg. Det är inte riktigt som när man levde backpackerstyle, haha! ;) Vi pusslade dock ihop det superfint med min syster som lyckligtvis hade två korta dagar och hämtade Oscar från förskolan (dessutom flera timmar tidigare än vad jag brukar kunna) och Diego lämnade tidigt ena morgonen. Så Oscar fick äta mellis och leka med kusinerna två dagar hemma hos moster och jag kunde åka med gott samvete.






Norge ligger absolut i framkant vad gäller omställningen till förnybart och har en enorm resurs i sina vattenreservoarer. Statkraft pratar bland annat om att dra kablar till länder som Tyskland och Storbritannien och ha ett utbyte av energi där Norges vattenkraft kan fungera som en backup till t e x Tysklands vindkraft eller solenergi. Stora vindkraftverk är planerade 2018-2020. Elbilsmarknaden fortsätter uppåt i Norge. Något som tydligt manifesterades var att det är ute med kol och olja och att sol och vind är framtiden. Ett nytt sätt att lagra solenergi under mark är på positiv försöksnivå och de tjocka väggarna i passivhus kan då slopas och man får större boendeyta för pengarna. 

Många intressanta ämnen och debatter om fördelar/nackdelar med att ta energin utanför Norges gränser VS behålla det inom gränserna. Professorer, ledare, chefer och representanter från Statoil och motsvarande Sveriges Naturskyddsföreningen var på plats och framförde alla sin agenda och åsikter. Trots något skilda åsikter i debatt är Norge enat om att nå miljömålen 2030, något de inte kunde säga om Sverige. "Norge går mot fossilfritt, Tyskland stänger ner kolgruvor och Sverige, ja de vet inte vad de vill" sas det samtidigt som de förespråkade samarbete i Norden och Europa.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar