Translate

tisdag 11 mars 2014

Karnevalvecka!

Varje år runt februari månad är det karneval i Oruro!
Denna karneval firas i de flesta andra städer också men på lite andra sätt.
I Oruro är det karneval på riktigt som gäller, med pampiga kostymer, stora musikband, publikläktare och mängder av försäljare och mat. Ett gigantiskt karnevalområde helt enkelt!
I de andra städerna är det vattenkrig överallt med allt vad man kommer åt att ösa vatten med. På lördagen brukar det finnas ett karnevaltåg i ett lugnare tempo och med lite mer traditionell anda.

Iår blev första gången som jag var i Oruro. Det var häftigt! Diegos mamma var med och dansade i karnevalen. Det gjorde att vi absolut ville dit! Hon dansade något som heter tobas. Vi som åkte var mormor, mamma Mirtha, Tanja som är vår inneboende student från Sweiz, Norah en vän till familjen och jag. Norah kommer från Oruro så vi hade våra saker i hennes familjehus och hade det som landningspunkt. Det var hemskt smidigt! Vi körde en snabbvariant för att inte missa vårt eget karnevaltåg här hemma på söndagen: nattbussen dit fredagnatt, framme lördag morgon 6.00, sov åt frukost, till karnevalen och våra förköpta kanonsittplatser! På eftermiddagen åkte vi tillbaka till huset olika tider beroende hur vi orkade vara kvar vid karnevalen och det blev en gemensam kvällsmiddag innan nattbussen tillbaka. 

Vilka enorma band och dansgrupper! Stämningen var på topp och det är verkligen en häftig känsla med dessa liveband och hur publiken blir helt galen när dansarna anstränger sig lite extra. Det är minst sagt ett utbyte mellan publik och dansarna. Ge och ta så att säga. Helt klart värt att åka dit!  



Tanja, Diegos moster Jassel, jag och Diegos mamma Mirtha
hemma med vår egen karnevalutstyrsel! 

Ganska blött på hemmaplan efter vi gjort hela stan med dans!

Diegos kusin Adrianas födelsedag





Lite bilder från karnevalen i Oruro:

Caporales

Caporales


Tinku

Tinku

Morenada

Los osos




Tobas


Tobas




Morenada


Diablada






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar