Translate

söndag 8 mars 2015

Hurra till oss fantastiska kvinnor




Internationella kvinnodagen
Día internacional de la mujer






Ett rungande hurra till alla världens kvinnor!
Alla dagar är vi helt fantastiska men idag är det en dag bara för oss att uppmärksammas, skämmas bort, synas lite extra och hyllas just för att vi är kvinnor. 
(Att gå in i diskussionen om könen män vs kvinnor, jämställdhet och andra politiska termer väljer jag att avstå från idag. Jag vill med detta inlägg rikta ett fint ljus till alla kvinnor idag.)




Det är riktigt fint att få vara kvinna i Sverige idag. Här har vi rätten till vår egen kropp, fri vård och fria val. I världen dör det en kvinna var nionde minut kopplat till en graviditet. Olagliga aborter, ingen vård eller hjälp för sent är några av orsakerna. Att få bestämma över sin egen kropp ska vara varje kvinnas rätt och vård ska inte nekas. Att få använda sin röst och inte få den kvävd ska vara varje kvinnas rätt. Att få röra sig fritt och inte begränsas ska vara varje kvinnas rättighet. Men så är det långt ifrån inte överallt i världen. Vi måste stå upp för varandra och påverka där vi kan. Ingen borde ta sin rättighet för given utan kämpa för att även nästa syster ska få ha samma rättighet. 
Systerskap!








Sjal, sele och så alla barnvagnarna, idag marcherar vi tillsammans
mot mödradödligheten! #barnvagnsmarchen

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar